Maart 2024

Download de nieuwsbrief als PDF: Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica.pdf

Beste vrienden in Nederland,

Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_50db07f3

Hoe gaat het met jullie daar? Is de lente eindelijk begonnen? Hier lijkt de temperatuur maar niet te willen dalen. Tot eind maart was het hier rond de 30 graden en scheen de zon volop, wat uitzonderlijk is voor deze regio in Zuid-Amerika. Maar nu is er eindelijk regen en een koudegolf van 20 graden.

Dit jaar werd Metan voor het eerst getroffen door een epidemie van het Denguevirus, ook bekend als knokkelkoorts. Deze ziekte wordt overgebracht door een steekmug die overdag actief is, vooral bij warm en vochtig weer, wat dit jaar lang aanhield. Duizenden mensen in Metan zijn ziek geworden en helaas zijn er enkelen overleden. Ikzelf werd wel ziek toen we naar San Antonio de los Cobres gingen. Normaal gesproken heb ik niet veel last van hoogteziekte, maar deze keer bonkte mijn hart zo hevig dat ik pijn op de borst kreeg en zelfs zuurstoftekort had. Gelukkig hadden we een eigen zuurstoffles bij ons.

Over een week vertrekken we opnieuw voor een paar dagen. Ik hoop dat het dan beter zal gaan. We zijn van plan om ook naar een klein bergdorpje te gaan, voornamelijk om contact te leggen met de jongeren daar. We willen een kampvuur organiseren met gitaarmuziek en een korte preek. Er is zelfs een middelbare school in het dorp. De vorige keer waren er echter maar drie studenten aanwezig.

Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_117990eaNieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_a30d4439Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_cfa893ec

Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_ca29fe7c

Tijdens de wintervakantie, die in juli valt, gaan we van start met de Zendingsschool (Escuela de Misiones) in Metan. Het plan is om de studenten een week training te geven, gevolgd door een week praktijkervaring in het Andesgebergte. Voor deze activiteiten zijn slaapvertrekken en sanitaire voorzieningen nodig. Gelukkig hebben we al een locatie tot onze beschikking. Meer dan 25 jaar geleden zijn de fundamenten al gelegd en de vloer ligt er al. Het enige wat nog ontbreekt, kort gezegd, zijn de muren en een dak. We hebben zelf een ontwerp gemaakt op de computer en een betrouwbare aannemer gevonden. Momenteel zijn alle muren gereed, en de voorbereidingen voor het dak zijn ook getroffen. Morgen ga ik de dakplaten aanschaffen, die met speciale dakschroeven gemakkelijk kunnen worden bevestigd. Daarna is de ruwbouw klaar. De verdere afwerking is een omvangrijke klus: dakisolatie, stuken, schilderen, elektriciteit, ramen, deuren, riolering, toilet, douche, tegels, dakgoten, enzovoort. Hiervoor is nog geen budget beschikbaar, zie ook het grafiekje van de afgelopen maanden.

Projectbeschrijving van de Zendingsschool (Escuela de Misiones)

In januari plannen we om gedurende een maand onderwijs te geven aan een selecte groep studenten. Het wordt een soort Bijbelschool met een speciale focus op zending. Dit project is één van de hoofdredenen waarom we naar Argentinië zijn gekomen, hoewel we eerst voorgangers waren in Rio Piedras en nu in Metan. Dit vraagt veel tijd en energie en is eigenlijk een heel ander soort werk. Daarom zijn we momenteel op zoek naar een vervanger voor het pastorale werk in Metan, zodat we ons volledig kunnen concentreren op de projecten van Stichting Zera Metan. Dit zal ook een geloofsstap zijn wat betreft ons inkomen, omdat we dan volledig afhankelijk zullen zijn van donaties. We hebben maandelijkse donateurs nodig die bereid zijn ons werk hier in het noorden van Argentinië te ondersteunen.

De kinderen gaan weer naar school

Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_a4d6c97f

Svetlana zit nu op het gymnasium, dezelfde school als waar Petra 's middags naartoe gaat. Petra heeft twee keer per week na school een uurtje Engels. Hanneke gaat nu voor het eerst naar de peuterschool. De eerste dagen waren een beetje wennen voor haar, maar nu gaat het erg goed en kijkt ze er elke dag naar uit. Het zijn privéscholen, dus ze zijn onafhankelijk van de indoctrinatie van de overheid, daarbij is het niveau ook een stuk beter. Kost bij elkaar wel zo’n 100 euro per maand maar is het wel waard. Er waait er een nieuwe politieke wind in Argentinië. We zijn erg blij met de nieuwe president Milei, die alle corruptie aanpakt, de economie langzaam herstelt en waar de meeste mensen positief zijn met de huidige maatregelen. Er zijn geruchten dat Tesla een Gigafabriek in Salta wil gaan bouwen, voor elektrische auto’s. In Salta zijn veel litiummijnen. In het dorpje Tolar Grande, waar we twee jaar geleden voor het eerst voor een zendingsbezoek zijn geweest zijn nu drie jongeren uit de kerk “Casa de Dios Metan” aan het werk bij de mijnbedrijven.

Groeten uit Metan! Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_bdab2c81Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_d4a67c31Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_e5dd3363Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_85a70e42

Nieuwsbrief-maart2024-Mariano_Monica_html_9b6883f Stichting Zera Metan: NL47 RABO 0147495857   M. van Heuvelen: NL35 RABO 0313010277